הפרעת קשב ריכוז והיפראקטיביות

Posted by on דצמ 15, 2013 in פסיכותרפיה הוליסטית, פרחי באך | 0 comments

ADHD – ATTENTION DEFECIT HEPERACTIVITY DISORDER

בשנים האחרונות ישנו ידע רב המצטבר בנושא המוביל להכרה וזיהוי מוקדם שלADHD אצל ילדים רבים. בעקבות כך, גדל מספר הילדים המגיעים אלינו, בחיפוש אחרי פתרונות של ריפוי "אחר"- משלים או לעיתים אף חילופי,למה שיש לרפואה הקונבנציונלית להציע. הבנת מהות ההפרעה, והשפעתה על תחומי חיים כה רבים, תוביל אותנו לטיפול טוב, יעיל, וקרוב יותר לליבם של הילדים באמצעות תמציות פרחי באך.

ADHD הוא מונח המתייחס לילדים מתבגרים ומבוגרים הסובלים מקשיים כרוניים בקשב, ריכוז, אימפולסיביות והיפראקטיביות. ההגדרה המקצועית של ברקלי משנת 1990, עליה יש קונצנזוס נרחב אומרת: "ADHD מורכב מחסרים התפתחותיים בויסות ובתחזוקה של התנהגות על פי חוקים. חסרים אלו גורמים לבעיות של: עצירה,יזום, משיכת תגובות למטלות וגירויים, לעקיבה אחר חוקים והוראות, במיוחד בסיטואציות בהן התוצאות ההתנהגותיות הן רחוקות, חלשות או לא קיימות. החסרים נצפים בילדות המוקדמת והם כנראה בעלי אופי כרוני, למרות שהם משתפרים עם ההתבגרות הנוירולוגית".

הסובלים מהפרעה זו נמצאים בכל מסגרות החינוך, החל מגני הילדים וכלה בכל בתי הספר של החינוך הרגיל והחינוך המיוחד.ADHD היא הפרעה מורכבת, שתוצאותיה משפיעות על כל תחומי החיים, ומקשה מאוד על הילד לנצל את הפוטנציאל שלו. ADHD אינו מורכב רק מ-3  מאפיינים ראשוניים נפרדים ונבדלים, אלא לב הבעיה היא הקושי בהשהיית תגובה שגורם לבעיות שליטה באימפולסים, בעיות של תנועתיות יתר, דיבור יתר, חוסר מנוחה וקשיים בהחזקת קשב (כל אותם מונחים הכלולים במונח היפראקטיביות). הפרעת ADHD מורכבת מגרעין אורגני שסביבו מתפתחות עם השנים שכבות של תגובות פסיכולוגיות וחברתיות היוצרות, בסופו של דבר, את המבנה השלם של ההפרעה.

מחקרים מצאו כי הילדים המוגדרים כסובלים מADHD נוטים לסבול גם מקשת רחבה של קשיים אחרים:  בעיות נוירולוגיות ובריאותיות, קשיים קוגניטיביים,קשיי למידה, קשיים בתפקוד חברתי וקשיים רגשיים.

–            לילדי ADHD יש יותר בעיות בריאותיות ומחלות כרוניות כגון: דלקות בסימפונות, אלרגיות ואסטמות.

–            לילדי ADHD קורים יותר תאונות מכיון שהם בעלי רמת פעילות גבוהה, אימפולסיביים ואגרסיביים – תכונות המגדילות את סיכוייהם לתאונות.

–            קשיים בהרדמות בלילה והתעוררות תכופה נצפו בשכיחות גבוהה יותר אצל ילדי ADHD.

–             הביצוע האקדמי וההישגיות היא שטח שבו לילדים אלה קושי גדול. כמעט כל הילדים שסובלים מADHD מראים ביצועים חלשים בבית הספר. הם משיגים פחות מרמת היכולת שלהם שנקבעה במבחני ה    I.Q.-    .

–            מרבית ילדי ADHD מראים בעיה בשפת ההתבטאות ושפת הקליטה, נוטים יותר לדבר ופחות יעילים בארגון הדיבור.

–            ילדי ADHD מראים יותר סימפטומים של חרדה, דיכאון, והערכה עצמית נמוכה, נילווה לעיתים קרובות בבעיות סומטיות כגון: כאבי בטן, כאבי ראש, וכאבים בלתי מוסברים.

–            נמצאה נטייה להתנהגות א-סוציאלית, בהשוואה לילדים אחרים (בעיות של עקשנות, התרסה, סרבנות, התקפי זעם ודיבור תוקפני).

–            קשיים בתפקוד חברתי: קושי לעכב התנהגות או להתאימה לדרישות הסביבה,גילויי תוקפנות,קשיים בתפיסה והבנה חברתית, נטייה לראות בפעולות האחרים כוונות זדון כלפיהם ולכן מגיבים בצורה אגרסיבית לכל פרובוקציה מינימלית, נטייה להאשמות וקונפליקטים ביחסי גומלין.

–            ילדי ADHD סובלים מליקויי למידה – המוגדרים כהבדל משמעותי בין היכולת המנטלית ויכולת האינטליגנציה מצד אחד, וההישג האקדמי כגון: בקריאה וכתיבה, לימוד שפה ומתמטיקה.

–            ילדי ADHD סופגים זרם מתמיד של כישלונות, תסכולים ואכזבות , וכתוצאה מכך האני שלהם פגוע מאוד, והדימוי העצמי שלהם נשחק בהדרגה.

מרבית הילדים המוגדרים כלקויי קשב ריכוז והיפראקטיביות מטופלים בתרופות. הטיפול התרופתי מטפל בסימפטומים, אך לא בגורמים למחלה. תרופות לטיפול בADHD מחייבות זמן ממושך,שכן השפעתן היא דיכוי זמני של הסימפטומים ולא ריפוי. הנפוצות ביותר הן: ריתלין, דקסדרין וסיילרט. השפעת התרופות ניכרת כ-30דקות לאחר הלקיחה ומגיעה לשיאה כעבור שעתיים ונעלמת כעבור 4-6 שעות. התאמת התרופות ומינונם נעשית,כמובן, רק על ידי רופא נוירולוג.

ניתן לטפל בהפרעות קשב וריכוז באמצעות תמציות פרחי באך – הנותנות מענה למגוון של היבטים רגשיים והתנהגותיים, וגם להקל על התמודדות ההורים עם התופעה. יש להיועץ במטפל מוסמך אשר ירכיב טיפול ייחודי –  הכולל שילוב של מספר תמציות לכל ילד והורה וילווה אותם במהלך שלבי הריפוי.

דוגמאות של תמציות לילד:

1.התמציות המתאימות על פי הגדרת הפרעת ADHD :

IMPATIENCE – מהירות תנועה, אי שקט תנועתי, קופצניות מנושא לנושא, מתח גופני ונפשי, חוסר סבלנות

VERVAIN – מתח, התלהמות, התרגשות, "לא יכול להכיל את כל מה שמרגש/מעסיק אותו", התלהבות יתר, "עולה על גדותיו",

WHITE CHESTNUT – מחשבות שחוזרות על עצמן, "תקליט שבור בראש", הראש מלא מדי במחשבות "קטנות וטורדניות", עיסוק בפרטים

LARCH – לחיזוק הדימוי העצמי, תחושת היכולת, והאמון בעצמו.

CHESTNUT BUD – שיפור כשרי למידה, שבירת דפוסי התנהגות קודמים

WALNUT – "ריאקטיביות" –רגישות ייתר לסביבתם , לפגיעות הרגשית הרבה, להסתגלות טובה יותר לשינויים.

2. תמציות מצביות אותם יש להתאים לכל מקרה לפי הצורך:

  CHERRY PLUM -התנהגות היסטרית, התקפי זעם, אובדן שליטה, התפרצויות

VINE – ילד שדורש בצורה קיצונית, אגרסיבי, משתמש בהרבה כוח, שתלטן

HOLLY – התנהגות של "דווקא", שנאה, קנאה

 ELM, OLIVE – לתשישות הפיזית מפעילות היתר, עייפות מעומס הדרישות

MIMULUS, ASPEN – חרדות ופחדים ספציפיים

GENTIAN, GORSE, SWEET CHESTNUT – לעצב, ייאוש, דיכאון הנלווה,  לעיתים, להתמודדות של הילד עם הקשיים.

                      ועוד ועוד… בהתאם לסיפר החיים המצבי והמשפחתי של כל ילד.

דוגמאות לתמציות להורים:

  -IMPATIENCEלסבלנות כלפי הילד, להמנע מרוגז ועצבנות, מתחים ולחצים שנוצרים במגע עם הילד מחד ועם המורים והמטפלים מאידך.

WILLOW – מרירות כלפי הקשיים והגורל, תחושת "קורבנות", "למה זה מגיע לי"

CHERRY PLUM – הרגשה "שמאבדים את הראש" מרוב לחץ, אובדן שליטה מול התנהגות הילד, "הילד משגע אותי"

SWEET CHESTNUT, GENTIAN , GORSE – ייאוש ודיכאון, לקשיי הדרך", לקשיים הרגשיים ש"מפילים" במהלך ההתמודדות הארוכה

WHITE CHESTNUT – מחשבות ודאגות שחוזרות על עצמן, אי שקט בלילה ואי מנוחה ביום מרוב דאגה

RED CHESTNUT – דאגת ייתר לילד, הגנת ייתר לילד

OLIVE, ELM – עייפות ותשישות, מוכרע מרוב עומס,  מרגיש את כובד האחריות.