דר באך שילב בשיטת הריפוי של תמציות הפרחים – גם את עבודת המודעות הלוקחת את המטופל במסע מהמקום הלא מאוזן של התמצית ( ה"שלילי") – אל המצב המאוזן (ה"חיובי"). הגדרת כל אחת מהתמציות מספקת לנו את מפת הדרכים המראה לנו את שתי הקטבים, ופורסת בפנינו את הדרך אותה יש לעשות עם המטופל שלנו, בצמוד ללקיחת התמצית. בכתביו קורא דר באך לתהליך הזה :
"TO DEVELOP THE OPPOSING VIRTUE " – לפתח את המעלה הנגדית. על המטפל לספק כלים של אבחנה והעלאה למודעות, תמיכה רגשית וליווי במהלך מפגשי הטיפול, כדי לאפשר את הדרך בה הולך המטופל הלוקח את התמציות, לקראת המצב המאוזן. (לדוגמא: לעבוד לקראת האומץ בתמצית MIMULUS, לקראת קבלה והכלה בתמצית BEECH וכו').
הכלי העיקרי בעבודתו של מטפל באך היא הראיון, השיחה והדיבוב – התקשורת בננו ובין המטופל. אנו עובדים בעיקר עם המידע הנמסר לנו מילולית על ידי המטופל, ואוספים גם מידע משפת הגוף, המראה, והיסטוריה רפואית. עבודה עם קלפי טיפול ואימון מאפשרת לנו להרחיב את אמצעי הדיבוב והתקשורת בננו ובין המטופל במהלך סדרת מפגשי הטיפול.
קלפי הטיפול והאימון (קלפי קס"ם) – הם ערכות קלפים השלכתיים שפותחו בשיתוף פעולה של אנשי מקצוע טיפוליים ואנשי מקצוע מתחום האימון. הקלפים השונים מכילים ציורים, צילומים, ומילים במגוון מצבי חיים. התנסות עם הקלפים מרחיבה את מעגלי המודעות באמצעות דימויים ומטפורות כדי למצוא דרכים חדשות לאבחון נושאים מרכזיים בחיים. קלפי הטיפול הם כלי לעבודת מודעות ותקשורת של המטפל עם מטופליו, ושלו – עם עולמו הפנימי. העבודה עם הקלפים מאפשרת מסע של חקירה רוחנית מעמיקה בנבכי הנפש והלא מודע, ובכך מביאה אל המרחב הטיפולי נושאים לעבודת ריפוי וטרנספורמציה באמצעות התובנות הנוצרות בתהליכי העבודה. העבודה עם הקלפים מוסיפה עניין וגיוון למפגשים, היא מביאה איכויות רגשיות שעולות בעקבות המפגש עם הצבעים והדימויים ההופכת אותם לנגישים יותר – מיידיים יותר, מוסיפה את המפגש היצירתי עם האקראיות המעלה על פני השטח חומרים שלא היו נגישים קודם – ומאפשרת עבודה עמוקה של מודעות וביטוי הרגשות.
דוגמאות ורעיונות לעבודה:
1. שימוש בקלפים בפתיחת מפגש טיפולי – כפתיח לשאלה: "עם מה באת היום?"
א .הזמנה למטופל לבחור לעצמו קלף גלוי ( מערכות בהם יש ציורים במגוןן נושאי חיים כמו: ערכות HO, HABITAT, ספקטרה ) שיהווה את "כרטיס הביקור שלו" למפגש. עבודה זו מביאה את המטופל לחפש בבחירת הקלף דימויים התואמים את רגשותיו ולהרחיב עליהם את הדיבור – ומיצרים חיבור מיידי יותר אל הנושאים הרגשיים המעסיקים אותו. תפקיד המטפל, בנוסף להקשבה ולהכלה, הוא להשתמש במידע הרגשי העולה מתכני הקלף כדי לאסוף נתונים שיובילו אותו בסוף המפגש לאבחנת התמציות.
ב. ניתן לעשות את העבודה כאשר ההנחיה למטופל היא לבחור לעצמו קלף אקראי (סמוי), ולבקש ממנו למצוא בקלף שנבחר חיבור לעולמו ולתכנים הרגשיים המעסיקים אותו. עבודה זו מחייבת את המטופל להתחבר לתכנים שלא היה מודע להם קודם, היא כמו חכה הדגה תכנים ממעמקי הנפש – מעלה אותם על פני השטח – ומביאה למרחב הטיפולי חומרים רגשיים, שהמטפל עונה עליהם בצורת התמציות המתאימות.
2. שימוש בקלפים להרחבת הדיבור על רגש או מצב התנהגותי שמעלה המטופל. שימוש בערכות קלפים המלאות בצבעים או בקולאגי'ם צבעוניים (ערכות ECCO ושילובים) – תאפשר למטופל להתחבר אל החלק הלא רציונאלי, בצורה אינטואיטיבית לגעת בעוצמות ובתכנים ולהרחיב עליהם את הדיבור. למשל – בעקבות כך שהמטופל מדווח שהוא מרגיש מתח ולחץ (IMPATIENCE )- מזמינים אותו לבחור קלף צבעוני שמדגים את האיכויות של המצב הזה – ולאחר שדיבר על רגשותיו באמצעות הצבעים והצורות שבקלף, – מזמינים אותו לבחור קלף המייצג את האיכויות של הרוגע ("המעלה הנגדית" ) איליו היה רוצה להגיע.
3. שימוש בקלפים מעולמות תוכן שונים כדי להעשיר את המבע הרגשי – לדוגמא: שימוש בקלפי חיות ( אנימל, קלפי סגולה,) כדי לאפיין צדדים שונים שלנו – כחלק מתהליך ההיכרות של המטופל (החיה שמסמלת את החוסן שלי, החיה שמסמלת את מה שאני מחפש, החיה המייצגת איך אני מתנהג בבית/בעבודה/עם חברים ועוד). שימוש בקלפי אגדות וסיפורים (SAGGA, MYTOS, 1001, מרלין, נריה) כדי להרחיב את הדיבור על התנהלות בחיינו באמצעות הסמלים הקיימים בהם. (כוחות להם אני זקוק/ אני כגיבור במסע חיי/ החלום שאני רוצה להגשים/ועוד).